Under en massa år på kvällstidning ägnade jag mig åt att förklara skeenden och saker på ett enkelt sätt. Men någon gång har jag skrivit för fackpress. Då slipper man förklara saker, för de som läser vet lika mycket och använder samma fackuttryck som dem man skriver om.
Det är ett gottande i termer som känns nästan syndigt, som att äta tårta utan att ta vägen om grovdoppat.
Ni känner till termen grovdoppa, eller?
På ett kaffekalas förr åt man i tur och ordning av bulle, mjuka kakor, småkakor - och sen var det dags för tårtan. Grovdoppa är alltså det man bottnar med så att det inte får plats för mycket av den dyrare och finare tårtan.
Nu är jag en smula osäker, men om jag minns rätt är det bullar och mjuka kakor som räknas till grovdoppa, småkakor faller utanför – antagligen för att de inte fyller så mycket.
Gränsfallet rulltårta vill jag inte ge mig in på, inte nu. Men drömtårta kan ju aldrig vara grovdoppa, det hörs på namnet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar